Kodėl apšąla plastikiniai langai?

Kodėl apšąla plastikiniai langai?


Kai žiema artėja ir temperatūra naktimis ima kristi, daugelis iš mūsų susiduria su nepageidaujamu reiškiniu – apšalusiais plastikiniais langais. Nepriklausomai nuo to, ar tai yra švelnus rasos sluoksnis ryte arba storas ledo sluoksnis, šis reiškinys ne tik trukdo vaizdui pro langą, bet gali rodyti ir esamas energetinio naudingumo problemas namuose. Bet kodėl tai atsitinka? Kokie veiksniai lemia langų apšalimą, ir ką galime daryti, kad išvengtume šios problemos? Šiame straipsnyje mes pasinagrinėsime pagrindines priežastis bei rekomendacijas, kaip išlaikyti langus švarius ir šiltus šaltuoju metų laiku.

Plastikiniai langai yra labai populiarūs daugelyje šiuolaikinių namų dėl jų energijos efektyvumo, prieinamumo ir ilgaamžiškumo. Tačiau šaltuoju metų laiku kai kurie vartotojai pastebi, kad jų plastikiniai langai apšąla. Kodėl tai vyksta?

  1. Kondensacija. Vienas pagrindinių priežasčių, kodėl langai gali apšalti viduje, yra kondensacija. Šiltas oras, esantis namo viduje, susiduria su šaltu langų paviršiumi. Kai šiltas oras atvėsta, jis negali laikyti tiek drėgmės kaip anksčiau, todėl vanduo nusėda ant šalto paviršiaus – lango. Jei temperatūra pakanka, šis vandens sluoksnis gali užšalti.
  2. Neadekvatus šilumos izoliavimas. Nepakankamas šilumos izoliavimas gali leisti šaltam orui patekti į namus pro langų kampus ar tarpus. Tai gali lemti didesnę šalto ir šilto oro sąveiką, skatinančią kondensaciją ir galimą užšalimą.
  3. Dvigubi ar trigubi stiklai. Nors dvigubi ir trigubi stiklai yra kur kas efektyvesni saugant nuo šalčio nei viengubi stiklai, jie ne visada yra pilnai atsparūs užšalimui. Jei tarp stiklo sluoksnių yra tarpelis, per jį gali patekti drėgmė, kuri, esant šaltam orui, gali užšalti.
  4. Vėdinimo trūkumas. Geras namo vėdinimas padeda išlaikyti stabilų oro drėgnumą. Jei namuose nėra pakankamo vėdinimo, drėgmė gali kauptis, o tai skatina kondensacijos susidarymą ant langų.

Kiek kainuoja apšalusių langų taisymas?

  1. Tarpinio sluoksnio taisymas ar pakeitimas:
    • Atnaujinimas: nuo 30€ iki 100€ už langą.
    • Stiklo paketo pakeitimas: nuo 50€ iki 250€ priklausomai nuo dydžio ir specifikacijų.
  2. Sandarinimo medžiagų pakeitimas:
    • Paprastas sandarinimas: nuo 10€ iki 50€ už langą.
    • Sudėtingesnis sandarinimas (pvz., naudojant specialias medžiagas): nuo 50€ iki 150€.
  3. Viso lango pakeitimas:
    • Paprastas plastikinis langas: nuo 150€ iki 500€.
    • Didesni ar sudėtingesni langai: nuo 500€ iki 1000€ ar daugiau.
  4. Darbo valandų kaina:
    • Vidutinė darbo valandos kaina gali svyruoti nuo 20€ iki 60€, priklausomai nuo įmonės ir jūsų regiono.

Kaip išvengti plastikinių langų apšalimo?

Išlaikykite namuose stabilų oro drėgnumą. Per didelis oro drėgnumas gali sukelti kondensaciją ant langų, o tai gali prisidėti prie užšalimo. Išlaikykite oro drėgnumą tarp 30-50%, naudodamiesi oro drėgmetru.

Naudokite užuolaidas ar storas žaliuzes. Užuolaidos arba storos žaliuzes gali veikti kaip papildomas izoliacinis sluoksnis, sumažinant šaltą sąlytį su lango paviršiumi.

Reguliariai valykite langus. Dulkės ir nešvarumai gali sumažinti lango šilumos perdavimo efektyvumą. Reguliariai valydami langus pašalinsite šiuos nešvarumus ir pagerinsite šilumos izoliaciją.

Išoriniai šilumos šaltiniai. Užtikrinkite, kad išorinėje langų pusėje nebūtų šaltinių, kurie gali atšalti langą, pavyzdžiui, šalia esančios vamzdynų, kuriuose cirkuliuoja šaltas vanduo.

Naudokite šilumos izoliuojančias pleveles. Yra specialių pleveles, kurias galima priklijuoti prie lango vidinės pusės, kad padidintumėte šilumos izoliaciją. Tai gali būti ypač naudinga senesniems langams, kurie nėra labai efektyvūs šilumos izoliacijos požiūriu.

Įvertinkite savo namo izoliaciją. Ne tik langai gali prisidėti prie kondensacijos ir užšalimo problemų. Blogai izoliuotos sienos ar stogas gali leisti šaltam orui patekti į namus, o tai gali prisidėti prie drėgmės kaupimosi ant langų.

Dažniausiai užduodami klausimai

  1. Kodėl mano plastikiniai langai apšąla?
    • Plastikiniai langai gali apšalti dėl kondensacijos, kuri susidaro tarp dvigubo stiklo arba ant išorinio stiklo paviršiaus, ypač kai yra didelis temperatūros skirtumas tarp vidinės ir išorinės lango pusės.
  2. Kaip galima išvengti plastikinių langų apšalimo?
    • Gerinant vėdinimą, reguliuojant patalpos drėgmę, naudojant kokybiškesnius langus su gera šilumos izoliacija ir kt.
  3. Kiek kainuoja apšalusio lango taisymas?
    • Kainos gali skirtis priklausomai nuo darbų sudėtingumo, reikalingų medžiagų, regiono ir pasirinktos įmonės.
  4. Ar reikia keisti visą langą, jei jis nuolat apšąla?
    • Ne visada. Kartais problema gali būti išspręsta keičiant tarpinį sluoksnį arba pagerinant sandarinimą.
  5. Kokį poveikį apšalę langai daro mano šilumos sąnaudoms?
    • Apšalę langai gali sumažinti namų šilumos izoliaciją, dėl ko gali padidėti šilumos sąnaudos žiemą.
  6. Kodėl mano langai apšąla viduje, o ne išorėje?
    • Tai gali būti dėl kondensacijos, kuri susidaro tarp dvigubo stiklo arba dėl per didelio oro drėgnumo viduje.
  7. Kodėl mano nauji plastikiniai langai apšąla?
    • Tai gali būti dėl netinkamo montavimo, prastos kokybės langų arba netinkamų namo šilumos izoliacijos sąlygų.
  8. Kaip žinau, ar mano langai yra pakankamai geri šilumos izoliacijos požiūriu?
    • Tai galima įvertinti pagal langų energetinio naudingumo žymėjimą, techninę dokumentaciją arba pasikonsultuojant su specialistais.
  9. Ką daryti, jei mano langai nuolat rasa arba apšąla net esant ne labai šaltam orui?
    • Tai gali reikšti problemą su langų sandarinimu, tarpiniu sluoksniu arba vidinės patalpos oro drėgme.

Comments are disabled.