Langų Montavimas Į Medinį Karkasą


Medinių langų kokybė ir jų montavimas dažniausiai turi didžiausią įtaką ilgalaikiam ir sklandžiam langų eksploatavimui. Todėl rekomenduojama pasirūpinti, kad langų montavimas į medinį karkasą būtų atliktas profesionaliai. Jeigu nusprendėte tuo užsiimti patys, tuomet jums bus aktualu sužinoti ekspertų patarimus apie tai, kaip ir kokia eiga vyksta langų montavimas į medinį karkasą.

Pirmiausia, prieš montuojant langus, reikia išnagrinėti montavimo instrukciją, kurioje pateikiama visa svarbiausia informacija. Jeigu turite kokių nors svarbių klausimų, verta pasikonsultuoti ir su langų montavimo ekspertais. O šiame straipsnyje – esminiai žingsniai, kaip vyksta langų montavimas į medinį karkasą.

Žingsnis #1. Bendra informacija apie langų montavimą

Kaip jau buvo minėta, labai svarbu perskaityti langų gamintojo instrukciją. Taip pat svarbu žinoti, kad langas ar jo konstrukcija negali būti nešančioji statybinės konstrukcijos dalis. Langas taip pat negali perimti pastato apkrovų, todėl svarbu pasirinkti tinkamą tvrtinimo būdą. Neužmirškite, kad sumontuotą langą veikia tam tikros apkrovos ir jėgos – nuosavas svoris, horizontali ir vertikali apkrova, vėjo apkrova ir kt.

Žingsnis #2. Langų angos 

Anga montavimui turi būti paruošta iš anksto. Langai turi būti montuojami tik į visiškai paruoštą ir tvarkingą angą. Angokraščių sienų paviršiai privalo būti lygūs, juose negali būti jokių pažeidimų. Jeigu tokių yra, tai turi būti sutvarkyta ir geriausiai tam tinka statybiniai mišiniai. Montuojant langus, išnešant į sienos išorę, anga turi būti paruošta iš kietos ir šilumą izoliuojančios medžiagos. 

Anga turėtų būti maždaug 10–20 mm didesnė nei bendras lango dydis.

Žingsnis #3. Langų tvirtinimo vietos

Tvirtinimo vietos atlieka labai svarbią funkciją, jos yra jungiamoji dalis, kuri paskirsto apkrovas iš lango į statybinę konstrukciją. Paprastai atstumai tarp tvirtinimo elementų turi būti ne didesni nei 700 mm, atstumas nuo lango kampo turi būti ne mažesnis nei 150 mm. Apačioje esančiame paveiksle pažymėti juodi taškai – rekomenduotinos tvirtinimo vietos.

Kai atliekamas langų montavimas į medinį karkasą, gali būti papildomai naudojami tvirtinimo elementai. Tai ypač aktualu tada, kai norima dar labiau sustiprinti lango konstrukciją ir užtikrinti dar didesnį saugumą.

Žingsnis #4. Langų atraminių kaladėlių išdėstymas

Atraminės kaladėlės taip pat turi savo paskirtį, jos pozicionuoja langą angoje ir perduoda tolygias apkrovas statybinėms konstrukcijoms. Tokios kaladėlės turi būti naudojamos vadovaujantis gamintojo pateiktomis techninėmis charakteristikomis, kad atitiktų visas apkrovas ir temperatūrines eksploatacijos sąlygas. Kaladėlės turi būti sudėtos taip, kad netrukdytų apdailos darbams. 

Taip pat svarbu, kad kaladėlių išdėstymas netrukdytų elemento šiluminiam plėtimuisi.

Žingsnis #5. Langų tvirtinimo būdai

Langų tvirtinimo būdų yra gana įvairių. Tai gali būti: tvirtinimas inkarais, tvirtinimas mūro inkaru / metaline plokštele, tvirtinimas kampuočiu, tvirtinimas sintetinio pluošto plokštele, tvirtinimas gręžiant tiesiai per rėmą, kombinuotas tvirtinimas. Apie kiekvieną iš jų vertėtų žinoti šiek tiek plačiau.

Lango tvirtinimas inkarais. Inkarai tvirtinami į sieną tik į siūlės zoną bei įvertinus sienos sandarą. 

Lango tvirtinimas mūro inkaru / metaline plokštele. Toks būdas leidžia tvirtinti prie pastato konstrukcijos norimoje pozicijoje.

Lango tvirtinimas kampuočiu. Toks būdas tinkamas tada, kai langas montuojamas ant šilumos izoliacijos sluoksnio. Montuojant langą kampuočiu su tvirtinimu reikia užtikrinti, kad nesusidarytų šalčio tiltų.

Lango tvirtinimas sintetinio pluošto plokštele. Svarbu mokėti montuoti taip, kad nesusidarytų šalčio tiltai. Pluošto plokštelės gerai perima ir vertikalią, ir horizontalią apkrovas.

Lango tvirtinimas gręžiant tiesiai per rėmą. Tam naudojamos specialios mūrvinės.

Kombinuotas tvirtinimas. Pasirinkus šį būdą, gali būti naudojami keli iš anksčiau išvardytų montavimo būdų. Būna atvejų, kai sienos konstrukcija reikalauja naudoti kelis tvirtinimo būdus. Pavyzdžiui, jei reikia sutvirtinti lango rėmą taip, kad langą veikiančios apkrovos būtų saugiai perkeltos į sienų konstrukcijas.

Žingsnis #6. Montažinės siūlės.

Profesionalus langų montažas gali būti atliekamas tik tada, kai yra užtikrintas montavimo siūlės sandarumas bei energetiškas efektyvumas. Montažinė siūlė neturėtų deformuoti lango rėmų. Langų montavimo ekspertai pataria, jog siūlės tarpas turėtų būti apie 10–30 mm, o sandarinimo medžiagos turi būti naudojamos tik pagal gamintojų instrukcijas ir rekomendacijas.

Montuodami atkreipkite dėmesį, kad yra trys siūlių zonos

Trys siūlių zonos: vidinė siūlė, funkcinė siūlė, išorinė siūlė. 

Vidinė siūlė. Ši siūlė atskiria vidų ir išorę, todėl svarbiausia jos savybė – sandarumas. O pati vidinės siūlės zona neleidžia garų, esančių patalpose, difuzijos į apšiltinimo zoną.

Funkcinė siūlė. Funkcinės siūlės zona – tarpas tarp lango rėmo ir sienos konstrukcijos, kuri turi būti užpildyta medžiaga, skirta garso ir šilumos izoliacijai. Izoliacijai naudojamos tokios medžiagos kaip stiklo vata, akmens vata, sandarinimo putos ir sandarinimo juosta.

Išorinė siūlė. Šios siūlės zonos paskirtis yra apsaugoti nuo temperatūrinių svyravimų, lietaus, vėjo ir ultravioletinių saulės spindulių. Tam naudojamos tokios medžiagos kaip hidroizoliacinė juosta, garams pralaidi juosta ir besiplečianti juosta.

Tad, kaip matyti, langų montavimas į medinį karkasą neatrodo labai sudėtingas, bet reikalauja tam tikro išmanymo. Drąsieji ryžtasi šiuos darbus atlikti patys, o kiti langų montavimą patiki profesionalams.

Comments are disabled.